Oude Testament

Nieuwe Testament

Kerkelijk jaar

Onderwerpen

Categorie

Bron

Zoekhulp

De PreekWijzer is een omvangrijke digitale bibliotheek. Net als in een ‘echte’ bibliotheek helpt het als je weet waar je zoeken moet. Wij helpen je daar graag bij met deze zoekhulp. Hieronder zijn de belangrijkste zoek-ingangen beschreven.

Standaard-zoeken

Geschikt voor: associatief zoeken, explorerend zoeken, creatief zoeken

Als je zoekt op één of meerdere woorden, dan krijg je resultaten die dat woord of die woorden bevatten. Die kunnen op verschillende plaatsen in de documenten voorkomen (titel of tekst). Zet de zoekwoorden tussen dubbele aanhalingstekens om te zoeken op exacte woordcombinatie. Wanneer de zoekresultaten zijn verschenen, kun je in de filter-kolom aan de rechterzijde deze verder verfijnen. Je kunt daarna ook nog meerdere filters aanbrengen, net zolang tot je exact vindt wat je zoekt.

Zoeken op bijbeltekst (preekschetsen)

Geschikt voor: systematisch zoeken, bijbels-theologisch zoeken

Hiervoor zijn 2 methodes:

  • Ga naar de menubalk naast het PreekWijzer-logo, klik op ‘bijbelboeken’, en kies het juiste bijbelhoofdstuk uit door er met uw muis naartoe te navigeren. In de lijst die hierna wordt getoond, kunt u handmatig de juiste schets aanklikken of in de rechter kolom uw zoekopdracht verder verfijnen door nadere filters aan te klikken.

  • Ga naar het register van PreekWijzer. Scroll naar het bijbelboek, hoofdstuk en de vers/verzen van je keuze. Klik op de auteursnaam om een schets te openen. Houd rekening met parallele plaatsen in de Evangeliën en Koningen/Kronieken! Via de toets ‘backspace’ komt u weer terug bij het register.

Zoeken op bijbeltekst (overig materiaal)

Geschikt voor: systematisch zoeken, bijbels-theologisch zoeken

Zoeken op bijbeltekst of perikoop kan in twee eenvoudige stappen:

  • Ga naar de menubalk naast het PreekWijzer-logo, klik op ‘bijbelboeken’, en kies het juiste bijbelhoofdstuk uit door er met uw muis naartoe te navigeren.

  • verfijn de zoekresultaten met de filters in de rechterkolom: kies bijvoorbeeld voor een bepaalde auteur, of een bepaald type bron (‘homiletische artikelen’)

  • bekijk de zoekresultaten en zoek naar het juiste vers of perikoop (Dit mag u zelf doen, omdat versnummers in diverse bijbelvertalingen onderling afwijken. Bovendien begrijpt de zoekmachine niet dat vers 3 bijvoorbeeld in de perikoop van 1-5 valt)

  • probeer ook de parallelle teksten uit de synoptische evangeliën

Thematisch zoeken

Geschikt voor: associatief zoeken, explorerend zoeken, creatief zoeken, bijbels-theologisch zoeken

Zoek je, bijvoorbeeld, een kindermoment bij een specifiek thema? De PreekWijzer biedt meer dan tweehonderd kindermomenten! Vul in het zoekveld bijvoorbeeld het woord ‘pesten’ in. Je ziet nu 44 resultaten. Wanneer je daarna in de rechterkolom onder het filter ‘categorie’ op ‘kinderpreekjes’ klikt, worden er 7 kindermomenten over dit thema zichtbaar. Dat ziet er dus zo uit: http://www.preekwijzer.nl/zoek?trefwoord=pesten&categorie[]=Kinderpreekjes. Natuurlijk kunt u via dezelfde methode ook preekschetsen of theologische artikelen op thema uitzoeken!

Associatief zoeken

Geschikt voor: explorerend zoeken, creatief zoeken, bijbels-theologisch zoeken, dogmatisch zoeken

Heb je last van gebrek aan nieuwe inspiratie? Of zoek je materiaal bij een themadienst? Zoek dan via de menubalk (naast het PreekWijzer-logo) op ‘onderwerp’. Klik het onderwerp van je keuze aan. Vervolgens wordt je naar de zoekresultaten geleidt. Daar kun je in de filterkolom (rechts) de zoekresultaten verder verfijnen om onder meer bijbelboek, categorie, kerkelijk jaar en auteur.

Zoeken op kerkelijk jaar

Geschikt voor: systematisch zoeken, creatief zoeken

Zoek je materialen bij een specifieke periode van het kerkelijk jaar? Zoek dan via de menubalk (naast het PreekWijzer-logo) op ‘Kerkelijk jaar’. Vervolgens wordt je naar de zoekresultaten geleid. Daar kun je in de filterkolom (rechts) de zoekresultaten verder verfijnen op onder meer bijbelboek, categorie, kerkelijk jaar en auteur.

Zoeken op bron

Geschikt voor: systematisch zoeken

Zoek je materialen uit specifieke bronnen? Zoek dan via de menubalk (naast het PreekWijzer-logo) op ‘Bron’. Van daaruit klik je snel en gemakkelijk naar alle beschikbare PreekWijzer-bronnen.

Helemaal onderaan www.preekwijzer.nl treft u onder de kop ‘snel naar’ ook snelkoppelingen aan naar enkele uitgelichte PreekWijzer-bronnen.

Zoeken op auteursnaam
Geschikt voor: systematisch zoeken

Ga naar het Register van PreekWijzer. Houd de control-toets en de f-toets tegelijk ingedrukt. Vul een achternaam in het schermpje in en druk op Enter (werkt alleen voor preekschetsen).

Zoeken op leesrooster

Geschikt voor: systematisch zoeken, systematisch zoeken

PreekWijzer houdt twee typen leesroosters bij, waar vervolgens materiaal bij wordt ontwikkeld. Op www.preekwijzer.nl treft u onder de kop ‘nieuwe preekschetsen’ wekelijks nieuw materiaal dat past bij de tijd van het kerkelijk jaar.
Iets verder naar onderen treft u onder de kop ‘Oecumenisch leesrooster’ Schriftteksten van de komende weken aan. Door op een specifiek bijbelhoofdstuk te klikken, opent u vervolgens het dossier bij de tekst van die week.